Askil Holm "Ei ny tid"

 

Rock på trøndersk
Trønderrocken er Norges mest utskjelte musikksjanger. Men også den mest raffinerte. Trønderrocken er enkel i utrykket, men ikke enkel å begripe. Det er en historiedrevet sjanger, noe som gjenspeiles i det store antall vers man finner i sangene. Slik blir trønderrocken dikternes univers, og livslinjen er lett å trekke til Norges kanskje mest betydelige dikter, Olav Duun.

Frem og tilbake er ikke like langt
«Ei Ny Tid» er tittelen på den nye plata til Askil Holm, og først nå 10 år etter gjennombruddet tar han det etterlengtede steget og skriver på trøndersk. Som Trønderrockens gudfar, Åge Aleksandersen, begynte Holm sin artistkarriere med å synge på engelsk. Ganske naturlig med band som Nirvana, Guns & Roses, Metallica og Motorpsycho som de store forbildene på 1990-tallet. Som låtskriver er det lettere å gjemme seg bak engelske ord og utrykk. Å skrive på trøndersk krever imidlertid mot. Og Holm har endelig blitt så trygg på seg selv, på sitt kunstneriske uttrykk, på hvem han er, og ikke minst på hvem han ønsker å være. For det må ha vært en tung bør å bære, da han som 21 åring tok norsk musikkliv med storm, og ble omtalt som «arveprinsen».  

Holm ønsket å være så mye, å oppfylle alle spådommene, gå sin egen vei og samtidig være trygt forankret i det trønderske. Men trønderrocken er så mangefasettert at det å forene by og land ikke er gjort over natten. Men det er også her man finner essensen i trøndersk rock, friksjonen mellom by og land, bondekulturen som man finner i tekstene til Åge Aleksandersen og Hans Rotmo, opp mot kyst og sjøkulturen hos både Terje Tysland og Åge Aleksandersen. Sammen med den unike historien, geografien og ikke minst kulturen som Namsos vokste frem fra, blir byen et Norge i miniatyr med et universelt uttrykk som treffer både hjerte og hjerne.  

Når Askil Holm nå vender seg mot det trønderske på «Ei Ny Tid»,  er det som om han ønsker å ta et oppgjør med seg selv og det samfunnet han er en del av. Og han gjør det på ekte trøndersk vis. Varmt. Ironisk. Distansert. Opprørsk. Holm bringer videre intensjonen fra Åge Aleksandersens plate «Ramp», og tar pulsen på hva det vil si å være 30 år i 2012. Han gir oss et bilde av Namsos som var da, og hva byen er nå, fra den tiden Askil var barn, og samtidig det nostalgiske ønske om fremdeles å være ung.  

Fruktbart samarbeid
Med seg som tekstforfatter på plata har Holm fått oslogutten og komikeren Jon Niklas Rønning. Holm og Rønning ser til Sverige for inspirasjon og bruker Lars Winnerbäck & Tomas Andersson Wij sine låter som et utgangspunkt og tekstunivers for plata. Holm og Rønning ønsker å sette ord på den universelle opplevelsen av hvordan det er å oppleve, overleve og leve som ung voksen i Norge. Fokuset er på hvordan det er. Ikke hvordan det var. Plata er blitt til i en periode da Holm selv erfarte store endringer i privatlivet. Før, under og etter at han ble far.   På mange måter er det en temaplate om oppvekst, og parallellene er lette å trekke til Bruce Springsteens «Darkness on the Edge of Town». Men man aner noe mer. Et ønske og en ambisjon om å forene tekstuniversene til Åge og Terje. Åges trønderske perspektiv, med Terjes skråblikk fra storbyen. Der Åge tar samfunnsansvar, sparker Terje på vegne av de som ikke selv er i stand til det, mens Holm kretser omkring spørsmål og problemstillinger som er fraværende i popmusikken. Hva som skjer med samfunnet når individet bare ønsker å dyrke, tilfredsstille og utvikle seg selv? Og hvor ble det av det familiære mens vi haster på vei inn til storbyen? Her ser man forbindelsen til Carl Frode Tiller og hans litterære univers. Samarbeidet mellom Holm og Rønning viser at  vi er alle mennesker med de samme universelle tankene, behovene og følelsene. Slik blir også veien fra Ekeberg utenfor Oslo, hvor Rønning er oppvokst,  til Namsos kort.  

Spennende produksjon av helhetlig album
Med seg i studio har Holm fått med seg den erfarne produsenten Mike Hartung (Marit Larsen, Odd Nordstoga og Åge Aleksandersen) i Propeller Music Division. Et spennende valg som har gitt det tekstuelle en mer sentral plass en tidligere utgivelser, uten at det har gått på bekostning av det distinkte utrykket Holm har meislet ut gjennom årenes løp.  

Publikum i det ganske land kan se frem imot en spennende høst, hvor Askil, tradisjon tro, reiser land og strand rundt for å dele sitt nye materiale med entusiastiske tilhørere. Med seg på turneen har han med seg Elektrisk Band som foruten Holm selv består av Terje Kjørlaug - elektriske gitarer, Daniel Hovik – hammondorgel, Olav Tronsmoen - flygel & kor,  Lars Jacob Hovik - bass , Gunnar Sæter - trommer, perkusjon & kor.  

«Ei Ny Tid» fremstår som en helhetlig utgivelse, samtidig som det er flere spor som allerede har gjort det stort som singler. «Vemundvik» lå lenge på iTunes topp ti, og «Ingen fest uten skinnvest» har på kort tid blitt streamet over 30 000 ganger de siste månedene.   

Ung artist med lang karriere Askil Holm har en lang og spennende artistkarriere bak seg siden gjennombruddet på By:Larm i 2002. Fra den første EPen ”The Boy with The Boomerang” via plata "Daydream Receiver" som solgte hele 10000 eks. Filmregissør Harald Zwart oppdaget også Askil, og inkluderte låta «Seven Days in the Sun» på Hollywood-suksessen «Agent Cody Banks». 2006 var året karrieren foreløpig toppet seg da han sammen med Espen Lind, Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes etablerete supergruppen Lind, Nilsen, Fuentes & Holm. Tallenes tale er klare, tre konserter i Oslo Spektrum, 300 000 solgte CDer, 60 000 live DVDer og 150 000 konsertbilletter. I tiden før og etter er det blitt flere kreative og spennende samarbeid med norsk-amerikaneren Martin Hagfors, som også har vært med på en låt på “Ei Ny Tid”  

Trønderrock kan ikke læres
Trønderrocken utvikler seg organisk og speiler vår egen tid. Men noen klassiske og konserverende strukturer ligger fremdeles fast. Den er rotfestet i og tar vare på gamle verdier. Samtidig utfordrer den politiske og samfunnsmessige verdier, den politiske korrekte (media)-offentlighetens mangel på kritisk sans. Slik blir folkeligheten både svakheten og styrken. Trønderrock er ikke noe som kan læres. Det er en intern lukket sjanger som består av mange koder og myter, ikke minst tekstlig, men også musikalsk. Man kan imidlertid lære seg å like trønderrock, og Askil Holms nye plate «Ei ny tid»  er et fint sted å begynne.